Ontslag wordt beoordeeld op dossiers

UWV en kantonrechter toetsen de grond voor ontslag op basis van schriftelijke stukken, het personeelsdossier. Hierin wordt bijgehouden hoe medewerkers functioneren en welke verbeterpunten en afspraken er zijn. Dit is nodig om de ontwikkeling van werknemers te sturen, maar ook bij ontslag. In een personeelsdossier zijn de belangrijke gegevens over een medewerker in één map gebundeld. Vragen vanuit het bedrijf en van externe instanties over bepaalde personeelsgegevens kunnen daardoor makkelijk worden beantwoord. Wil het UWV bijvoorbeeld bij ontslag van een werknemer weten welke actie is ondernomen om het gedrag van de medewerker aan te pakken, dan is dit snel terug te vinden. Maar ook als een medewerker al uit dienst is, kunnen externe instanties nog om bepaalde gegevens vragen. Het is dus van groot belang om een personeelsdossier up-to-date te houden.